Çizim
Trend

Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 1

Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 1

Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler

İlgili Makaleler

Merhaba, birçok çizerin bildiği yada bilmeyenlerin de mutlaka olduğu konulara değineceğim.

1. Kalem: Başlangıçta çizim, karakalem ve bir şeylerin eskizini yapmak birçok insana yetenek işi ve yetenek olmazsa yapılamayacak bir şeymiş gibi gelebilir. Ama çizim sistemini ve pratiğini kavrayan herkes oldukça geliştirilebilir bir iş olduğunun farkına varır. Bu yazımda çizim yapmak isteyen yada hali hazırda bu işle yakınlığı olan, deneyimsiz arkadaşlara yardımcı olacak bir kaç yöntemden bahsedeceğim.

İlk etapta çizime hayat veren kalemden başlamak gerekir, çünkü bir çizimi yeteneği destekleyen doğru kalemi kullanmaktır. Sürekli kırılan bir kalem ucundan bahsetmiyorum bilene. Kalemin Teknik özelliklerini bilmek gerekir ona vereceğimiz bir hissiyat olmalı, ister duygusal bağlamda ister nesnesel anlamda. Bu kaleme olan fikirlerinizi değiştirmekle başlar kaleminizi iyi tanıyın ve sizin ona vereceğiniz tepkileri kağıt üzerindeki cevaplarını öğrenin. Bunlar kalemin kağıda olan açısı, kullanılabilir boyutu, kurşunun yumşaklığı vb. etkenleri bilmemiz gerekir.

Benim tavsiyem  H2 kalemle başlayın markada sağlam olsun başlangıç olarak Adel olabilir. İlk kullandığım kalemimin boyu 1 cm olarak kaldı o kadar faydalı oldu benim için.

Aldığınız kaleme zamanla yenilerini ekleyeceksiniz bundan şüphem yok, daha sonra aldığınız kalemle jimnastik hareketler yapmanız gerekiyor bu iş kolunuzu ve bileğiniz açmakla geçiyor yani biraz kas hafızası beyininizin komutlarını daha verimli kullanmanıza yardımcı oluyor. Yapmanız gerekler bir A3 kağıdına bileğinizi haraket ettirmeden dirseğinizle beraber kolunuzu ritimli haraket ettirerek doğrusal çizgiler yapmanız. Kaleminizi kağıda 45 derecelik açıyla tutun, kalem ucunu kağıda deydirerek  ve doğrusal olarak sürekli ileri-geri yapın. Sürekli daha düzgün bir çizgi yapmak için kendiniz programlayın hedefe ulaşana kadar, kağıtın yüzü simsiyah olacaktır yapman gereken kağıdın arkasını da kullanmak. Bu işlemi yatay eksende de takrarlayın ve kağıda çapraz olarakta.

Daha sonra temiz bir kağıda geçip aynı yöntemle kağıdın üzerine oval ve elips çizgiler çizmek, elips çizerken her seferinde çizginin bir önceki yolunu tutturmak ve bu adımda sabit kalmak, elipsler ve dairesel hareketleri akışın tam tersi yönünde yapmanız işi daha çok kavramanıza yardımcı olur böylelikle zayıf olan yanınızı belirlersiniz. Dairesel harekletleri büyüklü küçüklü farklı açılarla tekrarlayın her seferinde daha az hareketlerle tam bir şekil oluşturmaya çalışın.

Bu yöntemin son aşamasında girdap çizmek kalıyor, yani dairesel hareketlerin zor kısmını yapmak kalıyor. Bu adım sizi diğer işin aksine bütün kolunuzun hassas bir şekilde hareket etmesini sağlıyor yapacağınız çizimler pek  iç açıcı olamayabilir ama gerçekten faydalı bir yöntem. Aynı şekilde çizim yönünü değiştirerek çeşitli ebatlarda ve uzunlukta bu girdapları kağıt üzerinde tekrarlıyoruz. Örnek:

girdap:

Buraya kadar 1. yöntemi uygulamamız gerekir bu yöntemle birlikte kas hafızasına ve görme duyusuna  yardımcı olacak bir süreç yaşadık.

Bir sonraki yöntem noktalama yöntemi ile devam edecek. Yakında tekrar görüşmek üzere

324370cookie-checkÇizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 1

Oy ver

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu