Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 2
Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 2
Merhaba, birçok çizerin bildiği ya da bilmeyenlerin de mutlaka olduğu konulara değineceğim. Bu yöntemi serinin 2. olarak sizlere sunuyorum.
2. Noktalama: Bu yazı sizlere noktalama yöntemi ile kâğıt üzerinde bir tür kodlama yönteminden bahsedeceğim. Kodlama dediğimizde aklınıza sayılar yazılar gelebilir ve bu sizin düşündüğünle tam olarak aynı ancak, bu kodlama işini sizin sinir sisteminiz yapacak sizin bir şeyler yazmanıza gerek yok yani 🙂
Gelelim bu işin nasıl yapılacağına ilk yazımız da kalem ile duygularınızı kâğıda nasıl aktaracağımızdan bahsettik, kaleme yapılan fiziksel baskılar kâğıt üzerinde beklenmeyen sonuçlar çıkarabiliyor örnek olarak kaleme baskı uygulayınca kâğıda daha kalın bir çizgi çizmesi gibi. Noktalama işleminde bununla hemen hemen aynı şekilde işliyor tek farkı çizginin olmaması.
Nasıl yapacağız öncelikle bu işte bir 0,7 ya da daha kalın bir uçlu bir kalem alalım, bunun yerine kurşun kelemin tahta kısmını soyarak da yapabiliriz. Önemli olan kısım kalemin ucu kalem tıraşla sivri yapılmaması çöp şişlerin sivri olamayan düz kısımları gibi. Daha sonra kalemimizi kâğıda 90 derecelik bir açıyla düz bir şekilde tutuyoruz ve sadece yukarı aşağı bilek hareketi aynı anda başparmak ile işaret parmağımızı kullanıyoruz.
Görselde ki gibi;
Kalemi 90 derecelik açıyla tuttuktan sonra kurşun kısmının düz alanını kâğıda değdiriyoruz. Kalemi kendi etrafında parmaklarımızla 25 derecelik saat yönünde çeviriyoruz. Başlangıçta kalemin uç formu düz olamaya bilir birkaç kere deneyince kâğıda değen kısmı düzelecektir. Bu adımları sürekli tekrarlayarak jimnastik hareketi gibi uyguluyoruz.
Sıra geldi bu noktalardan anlamlı bir şeyler üretmeye, bildiğiniz üzere her nesnende bir ışık etkisi olmaktadır; ışık etkisi nesne üzerinde bir kısımda parlaklık diğer kısımlarda gölge ve koyu renkler görmemize neden oluyor. Nokta uygulamasında temel işleyiş sisteminde iki türlü etken ile gölge ve ışık uygulaması yapabiliriz.
1. Sistem, iki nokta arasında ki mesafeyi değiştirerek ışık ve gölge oluşturmak; noktalar arasında ki mesafeyi çoğaltarak ışık ve parlaklık etkisi verebilirsiniz yine aynı şekilde mesafeleri azaltarak koyu yani gölge görünümünü elde edebilirsiniz. Noktalar ne kadar çok birbirine yakın ise aynı orantıda koyulukta artmaktadır.
2. Sistem ise noktaların basıncını azaltarak; noktalar kalemden kaleme göre boyut değiştirebilir, ancak kalemin üzerine uygulanan basınç ile ton farkını elde edebiliriz. Yukarıda ki görselde noktalar arası mesafe sabit ama noktalara uygulanan basınç farklıdır.
Bu iki yöntem ile noktalama da istediğiniz etkiyi alabilirisin. Bu yöntemler dışında kalem ucunun kalınlığı yapacağınız iş uzamasını ve kısalmasına büyük etkide bulunmaktadır bunu dikkate alın.
Bu yöntemin alternatif kalemlerde kullanılmasına gelecek olursak (rapido) gibi mürekkep ile çalışan kalemlerin aynı şekilde işlemesi mümkün olmuyor, yöntem bakımından kâğıt üzerinde bekleme süresiyle eş orantılı olarak noktaların büyüklüğü ve küçüklüğü üzerinden yorumlayabiliriz. Daha büyük bir nokta oluşturmak istersek mürekkepli kalemin uç kalınlığını değiştirebiliriz ya da kâğıda dokunma süresince kâğıt üzerine gelen mürekkep miktarınca noktanın boyutu değişecektir. Noktalar arası mesafe de bu yöntemde etkili oluyor.
Başlangıçta nasıl bir obje üzerinde uygulamalıyız?
Öncelikle bu işte biraz pratik yapmak gerekiyor, yapmanız gereken 5 cm uzunluk ve 15 cm genişliğinde bir dikdörtgen çizmelisiniz kâğıdınıza. Seçmiş olduğunuz kalem ile dikdörtgenin sol kısmından başlayarak sağ tarafa doğru kalem basıncını azaltarak noktalar yapmaya çalışın, noktalar arası bu işlem için sabit kalsın sadece noktalara uyguladığınız basıncı azaltın. Bu yöntemi sadece 2 defa tekrarlamanız size büyük oranda ilerleme sağlayacaktır.
Dikdörtgen yaptıktan sonra farklı bir konsept de daire ile çalışın dairenin merkezini başlangıçta koyu tonda kenarlarına açık tona geçmeye çalışın. Bu işlemi tam tersini yaparak başlangıçta kenarlar koyu tonda dairenin iç tarafı açık tonda yapabilirisiniz.
Daha sonra istediğiniz bir objenin şablonunu alarak noktalama uygulayabilirsiniz.
Buraya kadar okuyup bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Bir sonraki konu tonlama olacaktır. Aklınıza takılan her soru ve görüş için yorum yapmayı unutmayın salıncakla kalın.
Hakkı bey bilgileriniz çok açıklayıcı olmuş teşekkür ederiz böyle yararlı bir site kurduğunuz için
Teşekkür ederim umarım faydalı olmuştur.