Çizim
Trend

Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 4 (Tarama)

Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 4 (Tarama)

Çizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 4 (Tarama)
Merhaba, birçok çizerin bildiği ya da bilmeyenlerin de mutlaka olduğu konulara değineceğim. Bu yöntemi serinin 4.’sü olarak sizlere sunuyorum.
Tarama Nedir?

İlgili Makaleler

Tarama kullanım alanlarına göre farklı anlamlara gelen, sanat ve tasarım alanlarında farklı yapılar ve oluşumlar üzerinde kullanılan bir çizim tekniğidir. Temel yapısı ön-izleme için birbirine paralel kalın-ince, seyrek-sık aralıklarda bir doğrultuda başlayarak yapılan çizgilerdir.

Teknik çizimde sıkça kullanılan tarama, daha çok mimari ve mekanik yapılarda karşımıza çıkar. Estetik bakış açısından çizimleri daha anlamlı ve sade kılar.

Sanatsal kaygı taşıyabilecek çeşitli metotları vardır.

Tarama yapmak için özel kalemler kullanılmakla beraber ucu sivri ya da daha ince kesitli kurşun kalemlerle de tarama yapılabilir. Çok çeşitli yüzey ve zeminlerde kullanılabilir ayrıca dijital ortamlarda sıkça kullanılır.

Çizim uygulanırken çizimin haritasını bilmek taramada daha iyi sonuç almanızda büyük rol oynar. Tarama metotları çizim esnasında yapıya göre değişmektedir. Kurşun kalem çizimlerinde tonlama yani ışık-gölge dercelendirmesine göre metot çok değişken olabilir. Teknik yapıyla yapılan çizimlerde tarama daha anlamlı bir görünüm sağlar.

Doğaçlama yoluyla yapılan taramada öncelik, çizimin ışık-gölge durumuna göre belirlenebilir. Tonlama esnasında karalama ile yapılan çizimler gibi başlangıçta yüzeye yumuşak çizgiler atılır. Daha sonra ışık-gölge durumuna göre farklı açılardan aynı kısma tarama çizgileri atılır.

Taramada örnek dikey ve çapraz tarama

Tarama yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus kâğıdın yapısına uygun kalem kullanılmalıdır. Gramajı az olan kâğıdın kesiti az olması durumunda tarama sıklığına göre yıpranabilir. Kartuşlu, renkli ve tükenmez kalemle yapılan ve kâğıda boya aktaran kalemlerin boya aktarma miktarını dikkat edilmelidir. Aksi halde kâğıdı nemlendirmesine yol açabilir ve çapraz taramada ya da sert taramada kâğıda zarar verebilir.

Taramın portre üzerinde uygulanması

Işık-gölge taramasında ışığa yakın ya da parlak yüzeylerde ince kesitli, gölge ve tonlamanın fazla kullanılacağı alanlarda kalın kesitli uçlar kullanmak taramada kolaylık sağlar.

Taramanın portre üzerinde uygulaması (Göz ve burun)

Bu yazımı burada sonlandırıyorum, fikir veya görüşlerinizi yorum yaparak belirtebilir daha fazla bilgi için bana ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.

100cookie-checkÇizimde Uygulanması Gereken Pratik Yöntemler 4 (Tarama)

Oy ver

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu